С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Енциклопедия

Неврози – Заекване

Децата също страдат от неврози, но проявите им са различни от тези на възрастните и могат да останат неразпознати. Заекването е смущение в потока на речта. То представлява неволно повторение, изпускане на звуци или удължаване на определени срички при говорене.
Симптоми:
Нормално децата заекват към 3-4-годишна възраст, когато мисълта е бърза, а устата и езикът трудно сформират думите. В повечето случаи речта се нормализира от само себе си.
Психогенното заекване настъпва след стресова ситуация – ухапване от куче, побой, смърт в семейството, скандали.
Лечение:
Лечението на заекването по правило се провежда от специалисти – логопед и психолог. Може да се назначи и леко успокоително. Задачата на родителите е да осигурят необходимия психологичен комфорт. У дома говорете бавно и спокойно и стимулирайте детето да прави същото. Когато говори бавно, детето спира да заеква. Поздравете го и нека похвалите да са повече, отколкото критиките. Нека то е убедено, че заекването ще премине.

 

Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби