С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Енциклопедия

Кучешка тения

Кучешката тения (ехинококоза) може да ви се струва екзотично заболяване, но в последните години броят на болните се е увеличил 10 пъти!
Симптоми:
Основните преносители на заболяването са бездомните кучета. С изпражненията си заразените кучета изхвърлят хиляди яйца в околната среда, откъдето децата се заразяват чрез ръцете си и при вдишване. Опасни са недобре измитите нискостеблени растения – марули, репи, лук, магданоз, ягоди, които се
замърсяват лесно с кучешки изпражнения. По кръвен път ехинококите се разнасят до белия дроб, слезката, черния дроб, мозъка. Там се развиват кисти с различна големина, понякога нарастват бавно с години и стават дори колкото бебешка главичка. Освен че притискат съответния орган, кистите го увреждат и с алергизиращото си и токсично действие. Кучешката тения няма конкретни симптоми и обикновено се открива случайно при рентгеново изследване, скенер, ехография.
Въпреки това, ако детето постоянно си играе с кучета и е отпаднало, няма апетит, спи лошо, има сърбежи по кожата, непременно се обърнете към лекар. Промените в кръвната картина и другите изследвания насочват към диагнозата.
Лечение:
Налага се оперативна намеса.

 

Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби