С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Енциклопедия

Коклюш

Коклюшът (магарешка кашлица, пертусис) е остра бактериална инфекциозна болест с характерните пристъпи на кашлица.
Симптоми:
Боледуват най-вече децата до 6-годишна възраст, включително и новородените, тъй като майката не предава имунитет на детето. Заразяването става по въздушно-капков път от болно дете. Болестта протича в три стадия, като типичните „магарешки” пристъпи са във втория.
Първият стадий не се отличава с нещо специфично, като кашлица, и продължава 1-2 седмици.
Във втория стадий, който може да продължи около месец, се появяват тежките пристъпи. Детето вдишва тежко въздух, а при издишване кашля отсечено и дълго, така че често получава задух, дори повръща. Лицето му се зачервява, може дори да посинее.
През третия стадий пристъпите постепенно отшумяват.
Лечение:
Децата с коклюш или съмнение за такъв се лекуват задължително с антибиотик. Осигурява им се чист и влажен въздух.

 

Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби