С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Енциклопедия

Кашлица

Кашлицата е защитна реакция на организма, която цели да се изхвърлят натрупаните секрети, дразнещи вещества, токсини от дихателните пътища.
Симптоми:
Колкото и да е полезна в дадени случаи, кашлицата показва, че има проблем в някой отдел на дихателната система.
При хрема например кашлицата не е тежка и е следствие на стичащите се секрети. При грип може да се стигне до силни пристъпи на кашлица, особено когато се прибави и бактериална инфекция. При бронхит се възпалява лигавицата на дихателните пътища. Кашлицата започва бързо и е суха. При лек бронхит обаче тя е влажна с много отделени секрети. Когато се засегне трахеята, кашлицата става лаеща.
Ако възпалението обхване и белодробната тъкан, се получава пневмония. И за нея е характерна силна кашлица, придружена от висока температура.
Сухата, лаеща кашлица и нощните пристъпи на задух са характерни за псевдокруп.
Магарешката кашлица с характерния звук се среща при коклюша.
Ако детето, без никакви други симптоми, изведнъж получи пристъп от кашлица до посиняване, най-вероятно в дихателните пътища е попаднало чуждо тяло. Малките деца обичат всичко да слагат в устата си, често и в нослетата си. При смях и физическо усилие рязко поемат въздух и аспирират чуждото тяло. Особено опасно е да се дават ядки на децата до тригодишна възраст, те са най-честите чужди тела, попаднали в белия дроб. Там се развива пневмония, която рецидивира след време, ако не се извади чуждото тяло.
Лечение:
За да мине кашлицата, трябва да се лекува основното заболяване, което я е предизвикало. Какъвто и сироп за кашлица да давате, докато нослето тече, тя ще
продължава.
Също и докато не се излекува бронхитът. Опасно е да се дават сиропи, които да потискат кашлицата, защото се затруднява изхвърлянето на секретите. Какво точно ще е лечението, ще определи лекарят. От вас се иска да осигурите достатъчно течности за детето, чист и влажен въздух и витаминозна храна.

 

Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби