Бременност и лекарства

Безопасно ли е да вземам лекарства, докато съм бременна?

Може да се окаже трудно да планирате точно кога ще забременеете, така че да избегнете вземането на лекарства. В повечето случаи лекарствата, които бременната взима, не стигат до фетуса. Но понякога се случва и причиняват увреди и дефекти. Рискът от увреждания на плода е най-голям през първите седмици на бременността, когато се развиват главните органи. Но изследователите не знаят също така дали вземането на лекарства по време на бременност няма да има отрицателни последствия върху бебето на по-късен етап.

Много от отпусканите без рецепта лекарства, които се купуват от аптеките или дрогериите, а също и други, които лекарят ще ви предпише, се считат за безопасни за употреба по време на бременност, макар да не съществуват лекарства, за които е доказано, че са абсолютно безвредни за бременните. На етикетите на повечето продукти си пише дали се считат за безопасни по време на бременност. Ако не сте сигурна дали можете да употребявате някой отпускан без рецепта препарат, попитайте лекаря си.

Някои лекарства не са безопасни за употреба по време на бременност. Дори лекарства, които са ви били предписани преди да забременеете, може да се окажат вредни за вас и растящия плод през бременността. Уверете се, че всички лекари, които посещавате, знаят, е сте бременна и никога не взимайте лекарства, без да са ви казали.

Имайте предвид също, че и други неща като кофеин, витамини и билкови чайове може да засегнат развиващия се плод. Говорете с лекаря си за намаляване количеството кофеин, което поемате и за това какъв вид витамини да пиете. Никога не използвайте билкови продукти, без първо да се консултирате с лекар.

Кои продаване с и без рецепта лекарства не са безопасни за бременни?

Администрацията за контрол на храните и лекарствата в Америка има система за оценка на лекарствата по отношение на безопасността им по време на бременност. Тази система класифицира и продаваните с,и продаваните без рецепта лекарства,които купувате от аптеката или дрогерията, както и тези,предписвани ви от лекаря. Но повечето лекарства не са били изпитвани върху бременни жени, за да се види дали причиняват вреда на развиващия се плод. Винаги говорете с лекаря си, ако имате въпроси или притеснения.

Системата класифицира лекарствата като:

  • Категория А – лекарства, които са били тествани за безопасност по време на бременност и са доказано безвредни. Това включва лекарства като фолиева киселина, витамин В6 и тироидни препарати (бел.прев. – за щитовидната жлеза) в умерени или дози по предписание.
  • Категория В – лекарства, които са много използвани по време на бременност и не изглежда да причиняват сериозни увреждания или други проблеми. Тук се включват определени антибиотици, ацетаминофен (бел.прев. – това е другото име на парацетамол), аспартам (изкуствен подсладител), фамотидин (Пепсид)(бел.прев. – средство против киселини, в България се съдържа в препаратите против киселини Квамател и Фамотидин), преднизон (кортизон – бел.прев. – в България е известен като Дексаметазон), инсулин (при диабет) и ибупрофен преди третия триместър (Адвил,Мотрин – бел.прев. в България се съдържа например в препаратите с името Нурофен). Бременните жени не трябва да употребяват ибупрофен през последните 3 месеца от бременността.
  • Категория С – лекарства, за които е вероятно да причинят проблем за майката или бебето. Тук се включват също лекарства, за които не са довършени изследванията за безопасност. Повечето от тези лекарства даже нямат започнати изследвания за безопасност. Тези лекарства често са придружавани от предупреждението, че трябва да се използват само ако ползата от приложението им оправдава риска. Тези неща трябва да бъдат внимателно обсъдени от бременната и лекаря й. Такива лекарства включват prochlorperzaine (Compazine), Sudafed, fluconazole (Diflucan), and ciprofloxacin (Ciprobay). Някои антидепресанти също спадат към тази група.
  • Категория – лекарства, представляващи ясен риск за здравето на фетуса и съдържащи алкохол, литий (за лечение на маниакална депресия), phenytoin(Dilantin), и повечето лекарства за химиотерапия при лечението на рак. В някои случаи някои химиотерапевтични лекарства се дават по време на бременност.
  • Категория Х – лекарства, които причиняват увреждания на плода и никога не трябва да бъдат употребявани по време на бременност. Тук се включват лекарства за лечение на кожни проблеми като цистично акне (Accutane) и псориазис (Tegison, Soriatane); сънотворни (талидомид) и лекарството diethylstilbestrol или DES, използвано за предпазване от аборт до 1971г в САЩ и до 1983 в Европа.

Аспирин и други лекарства, съдържащи салицилати, не се препоръчват по време на бременност, особено последните 3 месеца. В редки случаи лекарят може да предпише използването им при постоянно наблюдение. Acetylsalicylate, обичайна съставка на много продавани без рецепта обезболяващи, може да забави раждането и да причини сериозно кървене преди и след раждането.

Ще има ли в бъдеще изследвания, които да определят дали определени лекарства и продукти са безопасни за бременните?

За да се помогне на жените да вземат информирани и образовани решения за употребата на лекарства по време на бременност, е необходимо да се проучи ефекта от лекарствата върху нероденото бебе. Съществуват определени проучвания за това, наречени регистри на бременността. Такъв регистър включва бременни след взимане на лекарството и преди раждането на бебето. Бебетата на жени, вземали определен медикамент, се сравняват с бебетата на жени, които не са го употребявали. Необходимо е сравнение на голям брой жени и бебета, за да се открие има ли лекарството ефект върху бебето.